Magic

Konstigt. Jag och Bruce har aldrig riktigt kommit överens när det kommer till hans musik. När mina bröder har rockade “Born to Run” och “The River” lyssnade jag på lite hårdare grejer som Iron Maiden och Judas Priest. Jag har alltid uppskattat hans musik som välgjord och väl producerad och jag vet han är en fantastisk musiker. Uppskatting utan att gilla hans musik.

Detta ändrades när bror Magnus gav mig hans nya album “Magic” och sa “du måste lyssna”. Visst, tänkte jag och la den på den virtuella hyllan och laddade upp Freak Kitchen och Jellyfish (ännu en gång). Men en vacker dag tog jag mod och sa till mig själv “själv.. du tyckte Nebraska var ok och Devil Dust var ju lite rolig.. ge honom än en chans”. Jag är glad att jag gjorde det.

Magic är ett magiskt album. Hans bästa album någonsin och jag vet inte om han kan göra ett bättre album. Jag vet inte om någon har gjort ett bättre album 2007 eller 2008. Efter den första genom lyssningen gillade jag “girls in their summer clothes” och “your own worst enemy” som bra sånger med hooks som fastnar i foten direkt. Laddade upp dem igen och igen när Avenged Sevenfold hade blivit trist. Albumet bara växer och växer. Man upptäcker texter som inte bara är om att parta på beachen, utan om Irak, USA och musiken idag. Kritisk, arg, beklagande och stor musik.

Jag är nog mest imponerad över hur svart hans syn på USA och världen är idag. Jag har alltid sett Springsteen som en musiker som skriver om småstäder, hårt arbete och en ljus framtid. Magic känns som ett otroligt kritiskt album. Exempel:

“Now there’s a fire down below
But it’s coming up here
So leave everything you know
Carry only what you fear
On the road the sun is sinkin’ low
There’s bodies hangin’ in the trees
This is what will be
This is what will be”

“Trust none of what you hear / And less of what you see”

“My faith’s been torn asunder, tell me is that rollin’ thunder/Or just the sinking sound of something righteous going under?”

Jag måste göra en liten speciell paragraf till Magics bästa sång; Devils Arcade.

En helt otrolig sång om krigs veteraner och de som blir lämnade hemma. Fantastisk stark och otroligt sorglig.

Magic är magi och Springsteens svåraste album. Det är också hans absolut bästa album och jag inte sluta lyssna.


Leave a Reply